Uche uche!
Door: Marloes
Blijf op de hoogte en volg marloes
12 April 2007 | China, Peking
Hoorde dat het in Nederland supermooi weer is, relaxt! Hier is het ook heerlijk voorjaarsweer, al is er nog flink wat verschil tussen schaduw en zon en heb ik daardoor waarschijnlijk een koutje gevat. Ook de flinke luchtvervuiling zal z'n uitwerking wel gehad hebben op m'n keel, dat is hier echt aan de orde van de dag (dus ja mam, ik denk/hoop dat de onscherpe foto's aan de smog liggen en niet aan mijn nieuwe camera). Anyway, nu doe ik dus lekker mee met alle rochelende en kuchende Chinezen... Tsja, alles voor de inburgering he :)
Zoals ik al verteld had staan deze drie weken in het kader van de Chinese inbuergerig: elke ochtend hebben we Chinese les, en 's middags hebben we steeds een cultureel onderwerp. Vorige week schreef ik jullie al over de Tai Chi, inmiddels hebben we nog heel wat andere cursussen gehad. Een was 'foot reflexiology' : China staat bekend om haar alternatieve geneeswijzen, en voor voetmasseurs (elk gedeelte van de voet staat voor een bepaald lichaamsdeel) hebben ze een aparte afdeling met echte dokters in het ziekenhuis. Verder hebben we een muziekles gehad met het instrument " Er Hu" : een viool met twee snaren. Heb een poging gewaagd maar van mijn poging om een knarsende versie van kortjakje te spelen werd niemand blij... Gistermiddag zijn we naar een acrobatiekvoorstelling geweest waar we Chinezen zich in de meest onmogelijke bochten wrongen, echt fascinerend! Verder hebben we nu 3 geschiedenislessen achter de rug van een interessante (bijna)bejaarde man met een sterke (gekleurde) mening, geeft interessante inzichten in het wereldbeeld van veel Chinezen.
Verder hebben we ook echt cultuur gesnoven met ons bezoekje aan zeer oude 'family compounds', waaronder het toeristische Ping You. Echt prachtige, bijna kitch aandoende, gebouwen die tot zeer rijke families toebehoorden. Was wel bizar om ineens weer andere toeristen te zien: China was toch van "ONS" ? In Taiyuan zijn we echt de enige buitenlanders en daarmee aapjes in Artis. Vooral vorige week kreeg ik het helemaaal flink te verduren toen ik een rok droeg(met blote benen en geen dikke huidkleurige panties zoals de Chinezen). Iedereen , echt iiiiedereen keek naar mn benen: jong, oud, man, vrouw, alles. Dacht eerst dat het niet preuts genoeg was maar later bleek dat ze het veeels te koud vinden voor de tijd van het jaar. Het wordt hier namelijk nog wel een graad of 40, en ze houden dus zo lang mogelijk de winter in hun bol: letterlijk drie truien over elkaar heen. Om even terug te komen op de excursie: heel leuk om ook even de stad uit te gaan, en wat sightseeing te doen vanuit de bus. Echt overal zie je Chinezen, vaak behoorlijk op leeftijd, hard werken op het land. Pensioen kennen ze hier niet, gelukkig wel Tai Chi : op die manier blijven de ouderen veel langer fit. Verder waren de bomen erg opvallend: die zijn allen aan de onderkant wit geverd met een rood streepje: vanwege insecticiden? Wie het weet mag het zeggen!
Dit weekend zullen we een excursie maken naar de Wu Tai mountain. Een zeer mooie berg met allemaal Buddha tempels e.d., kijk er erg naar uit!
Verder maak je in de dagelijkse communicatie weer de grappigste dingen mee.. Vooral uit eten gaan is elke keer weer een feest. Onlangs zaten we in een restaurantje waar ze alleen een menukaart met Chinese tekens (geen plaatjes, niks) hadden. Bestellen viel dus niet mee! De eigenaar werd helemaal nerveus; hij sprak een beeetje Engels maar ging op een gegeven moment maar briefjes schrijven, en ik deed hetzelfde. Een paar mooie tekeningen gemaakt van groenten e.d. dingen die wilden hebben. Van hem kregen we voornamelijk teksten zoals: " Sorry I am a good student but I can't serve you well." en " I hope chinese food makes happy to you!"
In een ander, wat groter restaurant werden we denk wel door 10 bedienden tegelijk geholpen. Ondanks al die bedienden was er geen een die goed genoeg Engels sprak: er waren namelijk twee WC deuren: 1 voor men en 1 voor gentlemen... Waar moest ik dan in? Hebben we ze maar even uitgelegd dat ook gentlemen mannen zijn :) Ze kwamen niet meer bij van het lachen... En elke keer is de rekening weer een grote verrassing. Denk je dit keer toch echt veel en 'duur' gegeten te hebben, tot nu toe is de rekening max 1,5 euro p.p. geweest.
Verder heb ik de sport wat ontdekt hier in China. Zag allemaal springende Chinezen in een zaaltje, bleek er een soort aerobicsles aan de gang te zijn. Sportkaart gekocht en nu ga ik met regelmaat naar Yoga, streetdance en 'lose your fat' -klasjes. Die Chinese meisjes (lees: stokjes) hier zijn echt obsessed met afvallen, echt niet gezond! Aan het einde wordt het pas echt leuk, als ze in de rij staan om met je te praten. Heb inmiddels contact met 2 Chinese studenten Engels, " Rose " en " Britney" (die helemaal GEK is van Britney Spears en de Backstreet Boys...) Heb voor Rose vandaag een Engels bookreview nagekeken maar volgens mij had ze die tekst gewoon van internet geplukt want dat Engelse taalgebruik steeg mij behoorlijk boven m'n pet. Zo niet hebben we echt wat te duchten van het leervermogen van de Chinezen! :)
Verder hebben we onlangs vlak bij de campus een heel klein smal typisch Chinees straatje ontdekt met allerlei snackjes. De eerste keer dat ik daar kwam was er net zeer traditionele begrafenissstoet aan de gang! Iedereen was gekleed in een wit pakje met rood stukje op het mutsje. Ze zaten midden op straat in rijen dik op de knieen en allemaal luid te wenen. Verder waren er allemaal mooie karren (w.o.een lijkwagen) met papieren bloemen en draken. Voelde me wel ongemakkelijk om hiervan getuige te zijn maar aan de andere kant was het echt zeer indrukwekkend!
Ben nu iets over de helft wat betreft m'n ' inburgering' aan de Universiteit van Taiyuan. Over 1,5 week vertrekken we naar de omgeving van de stad Houma. Hier wordt de groep opgesplitst en wordt er gestart met de projecten. We weten momenteel de groepsindeling nog niet, dus het zal wel raar zijn dat je zometeen maar met de helft van de groep (ca. 8 mensen) overblijft. De ene helft gaat werken bij een weeshuis, heb van mijn groepsgenoten die wel het voorbereidingsweekend hebben meegemaakt al gehoord dat dat wel echt heftig zal zijn. Veel kinderen met een hazelip, waterhoofd of klompvoetje. De andere helft gaat eerst werken op het platteland en Engelse les geven op een schooltje, schijnt qua omstandigheden erg primitief te zijn. Op de toiletten na (hurktoiletten, buiten de campus zeer smerig en openbaar) hebben we het nu nog erg luxe. Ook zal internetten veel beperkter worden maar zal proberen zeker 1 x per week te blijven posten!
Goed, ik heb het geprobeerd kort te houden en nog heb ik nog maar de helft verteld van alles wat ik hier mee maak, maar anders wordt het voor jullie wel een heel erg lang stuk (en dat elke week) en ben bovendien het brakke toetsenbord en de urinelucht in dit internetcafe wel zat dus ook dat is een mooie reden om weer lekker terug naar de campus te gaan en wat te gaan pingpongen en toepen ofzo...
Kijk weer uit naar jullie reacties! Echt heel erg leuk om te lezen!!!!
Liefs, Marloes.
PS: zal het komende uur nog wat foto's uploaden...
12 April 2007 - 14:01
Maurits:
Kijk! Nu ben ik eens de eerste! Zo te lezen en te zien aan de foto's heb je weer mooie dingen meegemaakt... het zal wel een tijdje duren voordat dit land je ophoudt te verrassen!
Zijn de bomen niet gewoon geverfd om de zichtbaarheid ('s nachts) te vergroten?
-xxx- -
12 April 2007 - 15:20
Mama:
Goed gedaan Maurits! Jij bent de eerste!
Wat een bijzondere verhalen en ervaringen; Beterschap en we bellen zondag 15.00 uur onze tijd.
veel liefs
12 April 2007 - 15:37
Madieke:
Hey Marloes! Wat onwijs gaaf wat je allemaal meemaakt! Bizar, zo zit je naast me in de plex, en zo zit je midden in een andere wereld! Als ik die foto's zie denk ik: Wow!! daar wil ik ook heen ;)
Heel veel plezier daar!
xx
Madieke -
12 April 2007 - 18:13
Eveline:
He Marloes,
Wat maak jij een hoop mee! Klinkt allemaal wel heel bijzonder!! Ik zou graag met je willen ruilen hoor. NL is zo saai vergeleken met al die kleur en levendigheid die te zien is op je foto's!!
Tot je volgende verhaaltje!!
Kus, Eveline
Ps. Misschien moet je op je site ook een basis chinese les geven!? -
12 April 2007 - 23:51
Lara:
Hey loes, zo ken ik je weer! Gelukkig weer een mooi verhaal en vele indrukken! over die voetreflexologie wil ik bij thuiskomst nog wel meer horen. x Lara -
13 April 2007 - 09:37
Saskia:
Heb nu echt zin in mijn China avontuur. De koffer is gepakt en ik doe de laatste dingen. Ik heb eerst gedacht dat ik nog wat kon voorbereiden, maar jouw verhalen maken dat ik dat maar over boord gezet heb en nu het maar allemaal op me af laat komen. De Tai chi klinkt aantrekkelijk, misschien ook hier toch eens naar kijken. We zien het wel.
Liefs
Saskia -
13 April 2007 - 09:38
Veer:
Marloessie! Wat een maf leventje daar zo te horen, die gekke chinezen ook haha ;)! In India droegen ze ook dikke truien bij 25 graden, mafkezen! Wel geweldig om te horen waar je terecht bent gekomen en om die gave foto's te zien!
Hier is het heerlijk weer en ga zo op huisweekend, gezel!Itt China zit iedereen hier bij 23 graden half ontbloot op het terras hihi.
Veel succes de komende tijd en natuurlijk ook heel veel plezier!!
Dikke kus -
13 April 2007 - 17:15
De Eiken:
Ha die Marloes, Wat een bijzondere mensen die Chinezen! Wel een heel bijzondere ervaring allemaal. Ben heel benieuwd als je echt van de campus afgaat. Dat zal inderdaad wel heel primitief zijn en heftig. Mooie foto's. Ik zie geen smog hoor. Het is hier 7 uur 's avonds en een graad of 20. Helemaal niet verkeerd. Succes!
De Eiken -
15 April 2007 - 07:14
Jessica:
heeeey marloesje! fijn dat jij iig lekker weer hebt! gewoon lekker de hotpants aan ;) als de chinezen toch gaan staren moet je ze maar meteen wat leuks geven om naar te kijken!!hier regent het en onweert het ahhhhh, hmmm en dan denk je dat australie op dat gebied een veilige keus is NOT! de foto's zijn echt cool BTW ben benieuwd naar je verhalen over 1,5 week!
xxx -
16 April 2007 - 08:26
Anne:
Wow leuke verhalen! Enjoy! xx Anne -
19 April 2007 - 18:45
Nicole:
he loes,
leuke verhalen! voetreflexmassage doet mn moeder ook hoor! ;)
succes met de klompvoetjes en harde werken!
xxNic -
11 Mei 2007 - 15:44
Nobud:
lief lief marloesje!!
ben trots op je als een aap! als je daar nooit bent geweest kun je waarschijnlijk op geen enkele manier een reële inschatting maken van wat er gaande is in deze voor ons prachtige wereld. aan jou ons onbenullen hier wat bij te scholen!!
heel veel plezier/succes nog drol!! en hou je een beetje taai!!
kus. nobud