Een weekje verder...
Door: Marloes
Blijf op de hoogte en volg marloes
30 Januari 2006 | Zuid-Afrika, Stellenbosch
Dinsdag voor het eerst naar het strand geweest en uit de verte zelfs al wat pinguins gezien. Er was op een gegeven moment wel enige sensatie: toen we terugliepen naar de parkeerplaats was er een explosievenopruimingsdienst bezig met een pakketje dat ze naast een vuilnisbak hadden gevonden. Toen ze het net op een veilige manier tot ontploffen hadden gemaakt kwam er een Duitse motorrijder aangerend die behoorlijk kwaad was.. Bleek het zijn box te zijn die van de motor was afgevallen; ik kon me al weinig voorstellen van terreurdreiging op dit rustige strandje.. We waren ondertussen wel aan de praat geraakt met wat surfers/lifeguards, waarna we werden uitgenodigd voor een drankje in hun clubhuis... echt grappig hoe open en makkelijk die contacten en uitnodigingen hier lopen...
Afgelopen week bestond verder vooral uit de Orientation Days: introductiedagen door de Universiteit. Drie dagen lang is er van alles aan bod gekomen om ons voor te bereiden op een studententijd in Stellenbosch, zoals rondleiding op de campus en bibliotheek, een lesje afrikaans, hiv-voorlichting, veiligheid, financieën, vakken, registreren, geschiedenis van zuid -afrika (waarbij de britten er flink van langs kregen..) en met als hoogtepunten een welkomstfeest/braai en een excursie naar Kaapstad!
Het welkomstfeest was erg leuk met al die nationaliteiten bij elkaar.. Er was een hele groep uit Namibië en Botswana e.d. die de boel behoorlijk aan het swingen kregen. Dat ritmegevoel van die mensen zit er echt van jongs af aan al in, zo stond een jochie van 6 een half uur lag in de kring al zijn coole dance-moves te showen; we hebben ons goed vermaakt! Na afloop zijn we nog het uitgaanscentrum van Stellenbosch in gegaan, echt prima te doen! Vooral de drank prijzen staan me erg aan, 2 euro voor een halve liter wijn is totaal niet verkeerd ;)
De volgende dag kwam de veelgehoorde uitspraak "'s avonds een vent, 's ochtends een vent' van papa harrie nogal van pas toen we om 9 uur met de bus op kaapstad-excursie gingen. We hadden een guide aan boord die ons vanalles kon vertellen over de wijnvelden, townships, geschiedenis van de omgeving, enz. Vooral die townships.. dat is wel echt heel bizar hoor, dat contrast van die krotjes met het rijke stellenbosch en centrum van kaapstad is enorm. Binnenkort kunnen we als student in een nabijliggend township vrijwilligerswerk doen, zoals animatie en engelse les geven.. ik ga dat zeker doen, anders loop je hier echt met een roze bril op...
In Kaapstad was onze eerste stop bij een prachtig park, waar we werden 'opgewacht'door een kinderdansgroepje , aan de ene kant echt te schattig, maar aan de andere kant ook echt zielig hoe die kinderen daar de hele dag moeten dansen en zingen om geld te verdienen. Het park was verder echt mooi, er bevond zich ook het house of parliament. Verder veel eekhoorns gespot daar, die beesten zijn totaal niet mensenschuw, wat een paar leuke foto's oplevert.. :)
Daarna zijn we langs de tafelberg gereden. Was alleen wel heftig; twee dagen daarvoor was de ene kant helemaal afgebrand.. een brandende sigaret had een enorme brand veroorzaakt.. de brandweer was nog bezig met blussen, en het stonk er nog erg naar rook. In plaats van groen was alles er zwart.. Maar het contour van de tafelberg blijft hoe dan ook indrukwekkend...
De volgende stop was op Camp's Bay, echt het mooiste strand dat ik ooit gezien heb! Precies zoals je het in de toeristengidsen ziet: superwitte stranden, helblauwe zee, mooie rotsen, enz. Het water is alleen wel ijskoud dus een duik is alleen voor de echte diehards weggelegd (ik niet tot nu toe).
Na Camps'Bay hebben we nog 3 uur vertoefd op het Waterfront.. een enorm terrein met eettentjes en winkeltjes, erg toeristisch maar erg leuk! Er zwommen ook zeehonden (robben), en er was uitzicht op Robbeneiland. Via Robbeneiland even een politieke link: als je de zuid-afrikanen hier spreekt is de verwachting dat wanneer Mandela overlijdt, de boel hier redelijk uit de hand gaat lopen... uit respect voor Nelson houdt iedereen zich nog een soort van koest... Vond ik wel een schokkende uitspraak, de toekomst zal het wijzen...
De volgende dag (zondag) zijn we weer naar kaapstad gegaan (steeds meer mensen krijgen een auto dus dit soort tripjes gaan steeds makkelijker). Elke zondagmiddag wordt er een Sunset Concert gegeven (dus begint rond 17u en eindigt met zonsondergang). We waren met een stuk of 15 internationale studenten, en zaten heerlijk op een handdoek op een heuvel van het concert te genieten. 't Was echt een superleuke Zuid-Afrikaanse band, heb zelfs het cd'tje gekocht. Daarna gingen we nog even uit eten in Kaapstad. Ondanks dat het zondagavond was, had ik me wel behoorlijk wat meer voor gesteld van het centrum. De longstreet (hoofdstraat) was redelijk uitgestorven en met veel moeite konden we een open eettentje vinden. Rond een uur of 11 waren we weer at home.
Vandaag relaxt dagje gehad, we moesten ons nogmaals registreren en kregen uiteindelijk onze felbegeerde studentenkaart. Die bureaucratie hier is nog wel wat graadjes erger dan in Nederland, we hebben geloof ik wel vijf keer in de rij moeten staan voor een papiertje of een foto'tje of een bonnetje of weet ik al niet wat..., maar goed alles gaat hier 'relaxed', dus mij hoor je niet klagen :)
Met die studentenkaart meteen maar een sportkaart aangeschaft.. even de spieren er weer es van langs gegeven bij een aerobicsklasje van Rudi. Daarna meteen het buitenbad in dus al het geploeter was snel weer vergeten. Heb daar ook een Zuid-Afrikaans meisje ontmoet, die gaat ons donderdag meenemen naar de 'fensters' van het carnaval.. nog niet helemaal begrepen wat het precies inhoudt, maar komende week is carnaval en dat zal wel leuk zijn. ;)
Vanaf woensdag t/m 17 februari kunnen we colleges gaan volgen, na 17 februari wordt alles definitief.. tot die tijd kun je eventueel nog switchen.
En nu zit ik na de braai bij ons thuis dus even mijn weblog bij te werken en ga hier na nog even een drankje doen in Bohemia, dat is 'de Einstein' hier zegmaar.
Nou dat waren mijn belevenissen van de afgelopen tijd wel zo ongeveer.. ik hoop dat ik jullie niet al te jaloers heb gemaakt. Don't worry, straks begint de studie echt en heb ik nauwelijks meer tijd om van het lekkere weer enzo te genieten (... ;)
Bedankt voor al jullie berichtjes en mailtjes, super leuk om van jullie te horen!
Tot de volgende.. het kan soms een beetje lang duren omdat internet niet altijd meewerkt. Foto's plaats ik z.s.m...
Veel schaatsplezier allemaal!
Liefs, Marloes.
31 Januari 2006 - 15:30
Mara:
Heej marloes, ik dacht laat ik ook eens wat schrijven en ben nog de eerste ook :D Leuk hoor al die verhalen, je hebt al veel gedaan in een week en zo te horen gaat het je stukken beter af dan mijn eerste week!! haha, situatie is natuurlijk ook wel een btje anders, maar goed! Geniet en tot mails!
Groetjes, mara -
31 Januari 2006 - 20:03
Bas:
Heeeey marloess!!
Leeuk weer een verhaaltje van je!!! Wanneer komen die foto's nou joh? Ik heb niet voor niks zoveel geld betaald.. Grr!
xxxx Bas! -
01 Februari 2006 - 11:27
Merel:
ok.. de verhalen maken me jaloers.. MAAR DE FOTO;s!! ooh wat zal ik daar graag nu even willen zijn, weer even de sfere proeven! leuk om te lezen dat je veel dingen doet die ik ook allemala gedaan heb!! heerlijk he, wat een dorp, wat ene stad, en wat een land! geniet ervan meisje, voor je het weet is het om!!
liefs merel -
01 Februari 2006 - 15:30
Marloes L:
Heeej Marloes!!! Zo te lezen vermaak jij je prima!! Het klinkt erg leuk allemaal! Hopelijk kan je je nog een beetje concenteren op je studie met dat mooie weer! :) Have fun!
xx Marloes L -
01 Februari 2006 - 18:34
Papa Harry:
Lieve Marloes
Het is goed om te horen dat je het zo naar je zin hebt , geniet er maar van want je weet dit is niet voor iedereen weggelegd.Prachtige foto's heb je al gemaakt en op deze manier ben je ook weer niet zo ver weg.
Al contact gehad met Mevr Diteweg ??
liefs Pappa Harry -
04 Februari 2006 - 18:14
Clarisse:
Hallo Marloes!
Het is zo leuk om je verhalen te kunnen lezen! Dat lijkt fantastisch te zijn! Geniet echt van alle momenten, maar dat doe je wel altijd denk ik! Ik was in Leiden vorige week, het was zo koud daar... Kusjes,
Clarisse -
08 Februari 2006 - 11:50
Maartje:
Wat sneu om te lezen dat je zo af moet zien in de hitte. Bij ons gaat het tenminste nog sneeuwen, bevroren billen zijn toch altijd beter als verbrande (zie het spreekwoord)...Ik las net de wijze woorden van je pa, knoop ze in je oren!!Ennuh, heb je al een leuke neger voor Valentijn??(sorry maurits)Of doen ze daar niet aan? We lezen het wel weer,
x maarten